zaterdag 5 november 2011

Veiling Vrijdag - Sotheby's 13-11-11

Het is weer vrijdag!

Naja, gister dan. Op de een of andere manier wil het met de berichten op vrijdag niet zo vlotten. Maar alliteratie blijft leuk. Veiling Zaterdag klinkt toch niet? Nee he? Nou dan. Dat wou ik zeggen. Niet zeuren en genieten van de PoaG-selectie van Sotheby's Important Watches!


Lot 80: Breitling Navitimer AOPA

Zo staan er ineens een stuk of vier Breitlings op PoaG! De Navitimer is hét icoon van Breitling en een van de weinigen die zelfs in zijn moderne uitvoering best te pruimen is. Beter dan het hier aangeboden exemplaar wordt het echter niet op Navitimer-gebied: zwarte totalisatoren, zilveren sliderule, AOPA-logo en parellunette. Vroege exemplaren zoals deze werden bovendien uitgerust met een Valjoux 72 in plaats van de Venus 178. Smullen.

Lot 84: Reutter Atmos

Van klokken hebben wij eerlijk gezegd weinig kaas gegeten. Er zijn weinig exemplaren waar wij wat zinnigs over kunnen melden. Maar dan is er de Atmos.

De bovenstaande Atmos is een vroeg exemplaar van Reutter. Reutter was de man achter het innovatieve opwindsysteem terwijl Jaeger-LeCoultre het uurwerktechnische gedeelte voor haar rekening nam. Zoals bekend nam Jaeger-LeCoultre een kleine tien jaar na de conceptie het volledige patent over en sindsdien is de Atmos niet meer uit de collectie geweest.

Het leuke van deze vroege exemplaren is dat deze nog zuiver op temperatuurverschillen lopen; latere exemplaren lopen op verschillen in lichtdruk. Goed, die ontstaan weer door temperatuurverschillen maar u snapt het idee.
Lot 85: Longines Weems

We hebben het vaker gezegd, maar Longines is een prachtig merk dat vandaag de dag helaas wat ondergesneeuwd is geraakt tussen het andere Swatch Group geweld. Naast de prachtige chronografen die elders op dit blog te vinden zijn, heeft het merk ook legendarische horloges gemaakt als de Weems, de Hour Angle en de Greenlander.

De Weems is een 100% raszuiver pilotenhorloge. In de tijd vóór de intrede van hacking seconds was het erg lastig om horloges te synchroniseren. Met name in de (militaire) luchtvaart is het echter erg belangrijk om de tijd tot op de seconde nauwkeurig te weten. Kolonel Weems bedacht daarop een systeem waarmee horloges eenvoudig, zonder zelfs de wijzers te beroeren, gelijk gezet kon worden: door de secondeschaal draaibaar te maken. Simpel doch geniaal. Totdat de stopseconde werd uitgevonden dan.

Lot 137: Rolex GMT-Master #1675/8

De vroegste gouden #1675's hadden nog de elegante kast zonder kroonbeschermers. Het hier aangeboden exemplaar heeft bovendien nog de Alpha-wijzers en oogt daarmee bijzonder chique. Goud is goed, gewoon doen.

Lot 234: Patek Philippe Perpetual Calendar #3940

De #3940 is een van onze favoriete perpetuals. Schitterend in al zijn eenvoud. In deze veiling worden verschillende exemplaren aangeboden wat het kiezen moeilijk maakte - dan maar gewoon de eerste nemen toch? In dit geval is de kast witgoud. Het betreft een relatief laat (2004) exemplaar.

Lot 245: Patek Philippe Perpetual Calendar #3448 Gübelin

Nog zo'n schitterende perpetual van Patek is de #3448. Ook hier zien we weer die sublieme eenvoud die de #3940 ook zo aantrekkelijk maakt. De #3448 was de eerste automatische perpetual. Vergeleken met zijn voorgangers, de #2497 en #2438-1 is de kast bovendien een stuk strakker & moderner waardoor het door veel verzamelaars wordt gezien als de brug tussen vintage en modern.

Lot 258: Patek Philippe Worldtimer #1415

Wat zeiden we ook alweer? Worldtimers zijn cool! De #1415 is een van de meest excentrieke worldtimers van Patek, alleen zijn maat heeft 'ie niet mee: een magere 31mm. Alhoewel wij niet bang zijn om kleinere horloges te dragen is 31mm wel érg petit. Het bijzondere ontwerp maakt daarentegen een hoop goed.

Lot 259: Patek Philippe Worldtimer #2523

Nu worden we langzaam bedroeft. Zo veel pareltjes in de veiling en zo weinig geld in onze rechter kontzak. Een treurige combinatie.

Lot 260: Patek Philippe Perpetual Calendar Chronograph #1518

Het is niet voor niets dat deze #1518 op de voorpagina van de (e-)catalogus staat. Een 1518 is altijd bijzonder. Het was het eerste polshorloge met chronograaf én perpetual calendar en niet geheel onbelangrijk: het is een Patek. Deze referentie is ca. 13 jaar in productie geweest maar desondanks zijn er nog geen 300 exemplaren van geproduceerd. Een zeldzame noviteit van een huis van naam - alle juiste vakjes zijn inderdaad aangekruist.

Wat het hier aangeboden exemplaar extra bijzonder maakt is de roségouden kast met geïntegreerde brickwork band. Toegegeven, de bovenstaande foto is niet de meest voordelige.. Maar stelt u dit horloge eens voor om uw pols.. Zittend aan de bar van een strandtent in een ver en obscuur tropisch oord.. Voor u staat een ijskoude wodka ingevlogen uit een even obscuur land ergens in oost-Europa.. Naast u een voloptueuze blondine - niet dat moderne graatmagere gedoe maar een met rondingen daar waar ze horen. U draagt uw Villebrequin met een cut-to-the-bone linnen shirt, nonchalant de bovenste drie (!, geen één, geen twee, maar drie) knopen open en de mouwen strak opgerold.. Heeft u dit beeld ingeprent? Kijk dan even hoe laat het is op die #1518 om uw pols, de prachtige band nét wat losser dan u bij uw Rolexen gewend bent.. Zo cool is deze Patek! Nu dat miljoen nog even bij elkaar sprokkelen. Zit dat jong van de Rabobank nog vast of is 'ie al op zoek naar een nieuwe partner? Peter R. de Dooier, where u at?